Laksa Home Made by MAMA




Bahan2 kuah laksa (untuk 1 kilo ikan)

1- ikan: ikan sardin@selayang adalah disarankan
2- bawang merah: 8 ulas
3- bawang besar: 2-3 biji 
4- bawang putih: 4-5 ulas
5- bunga kantan: 1@ 2 batang ( satu batang untuk blend, satu balang untuk diracik halus)
6- daun kesom
7- udang geragau@udang baring(udang yang halus2 tu, pastikan bukan udang kering. Nanti tak jadi)
***agak2 lah lebih kurang satu genggam
8- asam keping
9- cili boh/ cili kering yang diblendkan

Step: 
1-Blend kan bawang putih, merah, bawang besar, bunga kantan dan udang geragau.
2- masukkan bahan yang diblend dalam periuk, masukkan cili boh dalam 3/4 sudu besar. Bergantung kepada suka pedas atau tak. 
3- perhatikan sehingga bawang dan cili masak elok. Menggelegak elok. 😊
4- masukkan air rebusan ikan sehingga menggelegak
5- masukkan 2 keping asam keping  daun kesum suka2 hati ikot selera
5- masukkan ikan yang dah diblend kan isinya 
6- masukkan  bunga kantan yang diracik halus
7- masukkan garam gula perasa secukup rasa. 
8 - tunggu sehingga gelegak. Siap.

** masa rebus ikan, masukkan sikit asam keping dan sikit garam. 
*** ingat, air rebusan ikan jangan buang. Air rebusan tu juga boleh guna utk blend bawang dsb  

Selamat mencuba. 😊🌹

Unknown

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

No comments:

Post a Comment