Bahan2 kuah laksa (untuk 1 kilo ikan)
1- ikan: ikan sardin@selayang adalah disarankan
2- bawang merah: 8 ulas
3- bawang besar: 2-3 biji
4- bawang putih: 4-5 ulas
5- bunga kantan: 1@ 2 batang ( satu batang untuk blend, satu balang untuk diracik halus)
6- daun kesom
7- udang geragau@udang baring(udang yang halus2 tu, pastikan bukan udang kering. Nanti tak jadi)
***agak2 lah lebih kurang satu genggam
8- asam keping
9- cili boh/ cili kering yang diblendkan
Step:
1-Blend kan bawang putih, merah, bawang besar, bunga kantan dan udang geragau.
2- masukkan bahan yang diblend dalam periuk, masukkan cili boh dalam 3/4 sudu besar. Bergantung kepada suka pedas atau tak.
3- perhatikan sehingga bawang dan cili masak elok. Menggelegak elok. 😊
4- masukkan air rebusan ikan sehingga menggelegak
5- masukkan 2 keping asam keping daun kesum suka2 hati ikot selera
5- masukkan ikan yang dah diblend kan isinya
6- masukkan bunga kantan yang diracik halus
7- masukkan garam gula perasa secukup rasa.
8 - tunggu sehingga gelegak. Siap.
** masa rebus ikan, masukkan sikit asam keping dan sikit garam.
*** ingat, air rebusan ikan jangan buang. Air rebusan tu juga boleh guna utk blend bawang dsb
Selamat mencuba. 😊🌹
No comments:
Post a Comment